POTÍŽE SPOJENÉ S TRIGGER-POINTY V M. STERNOCLEIDOMASTOIDEUS

Zdvihač nebo také kývač hlavy (musculus sternocleidomastoideus) 

- lokace --> boční strana krku.


Trigger-pointy (TP) sternocleidomastoidea nezpůsobují bolest přímo ve svalu. Mohou být tak citlivé na tlak, že je možná diagnostická záměna s problémem oteklých, citlivých lymfatických uzlin.

Mohou být též příčinou bezbolestného ztuhnutí krku, které táhne hlavu k jedné straně. 

Důležité je uvědomit si, že každá z obou částí / větví tohoto svalu vykazuje rozdílná místa přenesené bolesti, přestože obě vysílají symptomy směrem nahoru k lebce, tváři a čelistem. 

Bolest hlavy v přední části hlavy je prakticky podpisem trigger-pointů v sternocleidomastoideu. 


Trigger-pointy ve STERNÁLNÍ ČÁSTI SVALU mohou způsobit: 

  • hlubokou bolest očí 
  • bolest jazyka při polykání 
  • bolesti hlavy nad očima 
  • bolesti za ušima 
  • bolest na špičce / vrcholu hlavy
  • mohou přispět k bolesti temporomandibulárního kloubu a v souvztažnosti mohou přispět ke vzniku trigger-pointů ve svalech čelisti
  • někdy i bolest v zadní části krku
  • jediná přenesená bolest směrem dolů je bolest horní části prsní kosti
  • občasná "přelévající se" bolest na straně tváře, která může být, díky podobnosti příznaků, považována za neuralgii trigeminu (záchvaty jednostranných, velmi intenzivních, šlehavých bolestí v oblasti oka, tváře a dolní čelisti. Mohou trvat několik sekund, někdy však až 2 minuty, a objevují se několikrát až mnohokrát denně v různých intervalech). Tato bolest ve tváři může být též zaměňována se sinusitidou (zánět vedlejších dutin nosních).


Trigger-pointy v KLAVIKULÁRNÍ ČÁSTI SVALU mohou způsobit: 

  • hlubokou bolest v uších
  • bolesti zubů (zadní moláry)
  • bolesti zadní části hlavy (v části protilehlé k čelu) - nezvyklá vlastnost těchto TP
  • problémy s rovnováhou

Nezvyklou vlastností trigger-pointů v klavikulární části sternocleidomastoidea je, že mohou způsobit závratě, nevolnosti, potácení se nebo dokonce i pád. Dále nečekané mdloby. 

Závratě mohou trvat několik minut, hodin, ale i dní. 

Díky časté diagnóze vertiga nebo Meniérovy choroby (Meniérova choroba je provázena triádou velmi nepříjemných projevů, které zhoršují kvalitu života nemocného. Patří mezi ně poruchy sluchu a nedoslýchavost (hypakuze), hučení a pískání v postiženém uchu (tinnitus) a závratě (vertigo), obvykle provázené nevolností (nauzeou) a zvracením (vomitem)). Zmiňované potíže mohou stát celoživotním, stále se opakujícím problémem, vzdorujícím všem možným léčbám a lékařským výkladům.

Myofasciálním vysvětlením je, že rozdíly v napětí v klavikulární části sternocleidomastoidea pomáhají s prostorovou orientací tím, že udržují pozici hlavy.

Když trigger-pointy ve svalu způsobí odchylné napětí, jsou do mozku vysílány matoucí signály. 

Trigger-pointy v klavikulární části svalu mohou být příčinou jednostranné ztráty sluchu na straně, na které se vyskytují. Důvodem je přenesené napětí v drobných svalech zvaných stapedius a tensor tympani, které se upínají k drobounkým kostem středního ucha. Napětí v těchto drobných svalech může utlumit vibrace uvnitř ucha.

Masáž svalů čelisti a sternocleidomastoidea může navrátit normální sluch, pokud je problém způsoben právě trigger-pointy. 


Problémy s očima 

Trigger-pointy ve sternální části svalu mohou způsobit tlumené, rozmazané nebo dvojité vidění. Dále rudé oči, nadměrné slzení spojené s rýmou. 

Též mohou mít na svědomí povislá oční víčka, což je způsobeno přeneseným spamem ve svalu orbicularis oculi, který obklopuje oko. Dalším problémem může být cukání oka nebo očního víčka. 

Pokud máte při čtení pocit, že písmenka poněkud "poskakují", může se jednat též o projev trigger-pointů ve sternální části sternocleidomastoidea. 


Systémové problémy

Narušené vnímání váhy, studený pot na čele, nadměrná tvorba hlenu v dutinách a krku. Dále ucpání dutin, chronický kašel, neustálá senná rýma a příznaky nachlazení.

Přetrvávající suchý kašel může být vyřešen masáží sternální části svalu v blízkosti jeho úponu k hrudní kosti.