EMOCE

EMOCE


V první řadě je skutečně důležité uvědomění, že máme právo cítit všechny emoce. Libé i nelibé. Že je to naprosto přirozené. Že právě skrze emoce máme možnost promlouvat se sebou samými. Vést se sebou podstatné hovory, vnímat se, chodit se sebou samými "na kafe"... Poznávat se! 

Existuje mnoho definic toho, co jsou to vlastně emoce. Můžeme je popsat např. jako schopnost reagovat na různé podněty prožitkem libosti a nelibosti, spojeným s určitými fyziologickými reakcemi a dalšími vnějšími projevy.

ALE...

když přijde nějaká emoce, co s ní můžu udělat?

No, ideálně ji mohu naplno prožít, mohu ji nějakým způsobem kontrolovat či nekontrolovaně vypustit. Mohu ji potlačit nebo dokonce úplně vytěsnit. 

Mohu ji tedy nějakým způsobem zpracovat nebo vůbec nezpracovat.

Co se děje dál, pokud své emoce nezpracuji, potlačím, vytěsním a rádoby pohřbím ve svém nitru?

Mohou vznikat bloky různého typu, psychické, ale i fyzické potíže, které i přes mnohá bezvýsledná vyšetření tvrdošíjně přetrvávají. 

Během EFT TERAPIE (emotional freedom technique), při níž právě s emocemi pracuji, poměrně často zažívám, jak se při zpracování určité konkrétní potíže mohou emoce měnit. Jako při odlupování jednotlivých slupek cibule mohou emoce "ležet" ve vrstvách pod sebou. Třeba z pod původně pociťovaného smutku se během samotné terapie vyklube silný vztek, apod. 

Během terapeutického rozhovoru, následně jasného formulování fyzického problému (tělesného pocitu), související emoce a důvodu, který onu emoci způsobuje / spouští a posléze při samotném poťukávání na koncové body meridiánů (energetických drah těla) se může původní emoce změnit, může se změnit i tělesný pocit. Tím můžeme postoupit opět poněkud hlouběji a odlupováním pomyslných slupek se postupně dostávat k původní neboli prvotní příčině žitých obtíží. 

Řešení tedy existuje. Příčiny svých trablí tam uvnitř v sobě všichni máme a dokonce je známe "JEN" o nich vedomě nevíme. Sami jsme je dobře skryli, abychom v daných podmínkách a situacich nějak přežili. 

A teď už se k nim (s malou pomocí) "pouze" dopátrat.

Východiska tedy existují. 

Zdraví 

Markéta